Учениците от 2а клас на благоевградското училище Димитър Благоев“ ще

...
 Учениците от 2а клас на благоевградското училище Димитър Благоев“ ще
Коментари Харесай

Деца отбелязват Коледа с иновативни проекти за известни български и световни автори

 Учениците от 2а клас на благоевградското учебно заведение „ Димитър Благоев “ ще отпразнуват най-вълшебния празник с четене на български и международни майстори на словото. Класът на госпожа Вера Георгиева се учи на обич към книгите по нетрадиционен и актуален способ - за всеки създател от образователната стратегия се основават планове, в които децата описват личната си позиция за прочетеното. Сред любимците на второкласниците изненадващо се подреждат създатели като Лафонтен, Братя Грим, Калина Малина и Езоп.

 По думите на госпожа Георгиева, тази процедура основава на децата умеенето да четат с схващане и да развиват отзивчивите си качества. „ Опитът ми до в този момент демонстрира, че работата по планове учи децата на търсене и обработка на нужната информация. Те четат, преценят кое е най-важното (защото натрапвам и механически ограничения- да бъде показана информацията в избран обемА4, А5) и вземат решение по какъв начин да го показват на своите съученици. Много скоро ще стартират да употребяват компютърни стратегии в работата по плановете. Другата основна изгода е трайно асимилиране на познания. В моя клас няма дете, което не знае коя е Калина Малина, кой е Езоп, Лафонтен, Иван Вазов “, безапелационна е госпожа Георгиева.

 Тази година госпожата въвела и читателски дневници на учениците, в които те сами да попълнят информация за обичаните си книжки. „ Децата не четат, тъй като не са овладели механизма на четене. Съветът ми е един – давайте им книжки или вестници, списания, към които демонстрират интерес. Забелязвам, че някои родители третират учениците към момента като дребни деца, с които не беседват като равни. По този метод речниковият ресурс на децата е мощно стеснен “, поучава началната учителка с близо 30 годишен стаж в просветителната система. Неслучайно в класа й няма деца, които да не обичат четенето. За Коледа дребните читатели от 2а клас приготвят и коледен вестник, в който да опишат обичаните си истории.

Автор: Иванина Колева

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР